646x404

Triunghiul Inițiatic: Cetățuia, Nămăiești, Corbii de Piatră

 

Perioada:  19 octombrie 2018

 

București – Târgoviște – Cetățuia – Nămăiești – Corbii de Piatră – Pitești – București

 

Mănăstirea Corbii de Piatră, Mănăstirea Nămăești și Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă alcătuiesc un triunghi echilateral cu latura de 20 de kilometri.

În jurul orelor 06:00 , plecare din București, către Cetățuia, unde se vom vizita Mănăstirea Cetățuia. Mănăstirea este un lăcaș ortodox cu obște de călugări aflat în comuna Cetățeni, județul Argeș. Mănăstirea este situată la 22 de kilometri sud-est de orașul Câmpulung, pe șoseaua națională Câmpulung-Târgoviște-București, pe frumoasa vale a Dâmboviței, între satele Cetățeni și Cotenești.

Cunoscută inițial sub denumirea de “Schitul Cetățuia Negru Vodă”, mănăstirea este construită pe o stâncă înaltă, la altitudinea de 881 de metri, pe malul stâng al râului Dâmbovița, între “Valea lui Coman” și “Valea Chiliilor”. De la soseaua principală și până la mănăstire, pe o poteca îngustă, se face însă mai puțin de un ceas. Biserica din mănăstire are două hramuri: Adormirea Maicii Domnului, până în anul 1918, iar mai apoi, și Izvorul Tămăduirii.

Se continuă drumul către Nămăiești unde se va vizita Mănăstirea Nămăiești. Biserica mănăstirii este săpată în piatră, în stânca muntelui. Documentele istorice în legatură cu satul Nămăiești și cu mănăstirea Nămăiești atestează anii 1503-1547 în hrisoavele domnitorilor Radu cel Mare și Mircea Ciobanul. Biserica mănăstirii este considerată monument istoric din secolul al XIV-lea. Date exacte în legatura cu întemeierea mănăstirii și a bisericii săpată în piatră nu se cunosc. Însă, legendele transmise oral, din moși strămoși, în satul Nămăiești, pomenesc chiar de numele domnitorului Negru Vodă.

După vizitarea celor două obiective turistice, grupul va avea timp liber aproximativ o oră, timp în care cei care doresc pot servi masa la un restaurant din Câmpulung Muscel.

Se continuă drumul către Corbi unde se va vizita Mănăstirea Corbii de Piatră. Biserica mănăstirii este săpată în stâncă (gresie). Lângă biserică, săpat tot în stâncă, se află trapeza mănăstirii, sala de mese a mănăstirii, un spațiu dăltuit la rându-i în stâncă, despre care tradiția afirmă că a fost folosit de Neagoe Basarab ca tribunal în aer liber, pentru a face judecăți publice. Este situată la 400 m de centrul comunei Corbi, pe malul stâng al Râului Doamnei (județul Argeș). Această localitate este atestată ca fiind locul de baștină al Corvineștilor. În prezent, încă se mai pot observa în zonă ruinele castelului lui Voicu, tatăl lui Ioan Corvin. Biserica rupestră de la Corbii de Piatră a fost săpată în peretele masiv de stâncă, înalt de circa 30 m și lung de 14,5 m.

Prima atestare documentară este la 23 iunie 1512, dar există informații certe conform cărora biserica a existat și înainte de această dată. La 23 iunie 1512, monahia Magdalina – în mirenie Mușa, fiică și soție de boier, proprietară ereditară a moșiei de la Corbi, (re)înființează Mânăstirea de la Corbii de Piatră. Sfântul lăcaș a primit hramul ”Adormirea Maicii Domnului” și a fost închinată domnitorului Neagoe Basarab. Astfel, locașul capătă încă de la (re)înființare statutul de mănăstire domnească.

 

Tarif : 99 lei/ persoană

 Tariful include:
– ghid însoțitor

– preot însoțitor
– transport

Tariful nu include:

  • taxele pentru vizitarea obiectivelor turistice
  • mesele

 


FORMULAR DE REZERVARE

Imi dau consimtamantul sa fiu contactat(a) prin email utilizand informatiile pe care le-am furnizat in acest formular. Daca doriti sa nu mai primiti email-uri de la noi, puteti oricand sa va dezabonati utilizand link-ul din subsolul fiecarui email primit de la noi sau ne puteti scrie pe dataprotection@carpatiatour.ro. Prin consimtamant, sunteti de acord cu Politica de confidentialitate.About the Author

By Editor / Edit

Follow editor
on Feb 14, 2018